Sushi

Istället för att plugga, städa, laga mat, diska och göra annat tråkigt, går jag på stan med Tony för att shoppa lite heminredningssaker till våra lägenheter. Det blev inget för min del eftersom jag helst vill köpa de "stora grejerna" nu, alltså möbler osv. Det kommer att kräva en hel dag på Ikea, och dessutom en bil med släp.

Några timmar senare var det lunchdags och självklart föreslår jag kinesisk mat för det var så länge sen och jag har tröttnat på kebab! Fega jag beställde kycklingspett med sojasås och ris, och Tony tog sushi för att få mig att smaka. Tro det eller ej, jag åt en hel sushi bit och tro det eller ej det var inte alls lika farligt att äta rå fisk som jag hade föreställt mig. Men det är fortfarande inget jag kommer att äta frivilligt i framtiden. Däremot tyckte jag om soja och wasabi såsen.



// Shams


Vuxen

Igår spenderades tiden med mina tre härliga systrar (tjejerna jag bodde med först när jag flyttade till Stockholm). Det blev en god lunch på Åhléns, en snabb shoppingrunda, och fika på ett mysigt ställe på Drottninggatan, vad hette stället, tjejer? eller jag kanske borde säga Kristine? Tror att du är den enda som läser min blogg :(

Innan vi skulle skiljas isär åt var sitt håll, Sandra mot Uppsala, Kristine mot Odenplan för ett danspass med pojkvännen, och Linnea mot Vallentuna, så tog vi alla fram vår almanackor och bestämde ett nytt datum för att ses. Det såg ganska roligt ut måste jag erkänna, som om vi vore bussines women. Det bestämda datumet är på fredagkvällen om två veckor och vet ni vad jag säger till Sandra då? "Jo men fredagkväll är bra för då hinner man göra saker innan på dagen och så har man inte "missat " helgen, man har hela den för att kunna göra viktiga saker" Sandra ger mig sitt urgulliga leende och säger : "Vad vuxet tänkt !"  hahahah.
 

Är jag vuxen ?


 

 


Om exakt tre månader fyller jag 21 år ! Jag måste nog ha blivit vuxen och mognat till och den första som har lagt märke till det är Sandra.

// Shams


Protein

Livet kan inte bli sämre, jag lovar. Men jag kämpar!

Idag blev det frukt till lunch, dels för att jag inte hann och dels för att jag inte hade matlust, så nu måste jag äta något, därför ligger det en välkryddad laxfilé i ugnen och en god sallad innehållande isbergssallad, morötter, tomater, mintblad och pesto på tallriken. Jag har börjat tycka om lax ganska mycket, kommer jag någongång att uppfylla mina föräldrars önskan och äta andra sorters fiskar? Tveksamt..

Jag måste erkänna att första biokemi föreläsning var rätt så tråkig, men dagens var helt underbar ! Den handlade om proteiner, och olika sorters proteiner såsom fibrösa, globulära och membran proteiner. Hon (vår föreläsare) tog upp ett exempel på hår som består av fibrösa proteiner, och ett ytterligare exempel på permanentning av hår! Det var intressant och roligt, tycker om vår föreläsare.  


(http://www.scibio.unifi.it/triennali/biochem/proteine/images/a-helix.jpg)


Fibrösa proteiner innehåller antingen alfa-helix strukturer eller så kallade beta-strukturer som är raka. Våra hårstrån består av sådana vridna peptidkedjor , det vill säga alfa-helix som bilden visar. De raka och utdragna peptidkedjorna, beta-strukturer finns i exempelvis silke.


// Shams


Nörd

Biokemi 15 hp, är det som gäller på måndag. Tro det eller ej, jag har saknat plugget ! Ett klart tecken på att jag blir nördigare och nördigare för varje år , eller hur? Jag saknar inte stressen, tentapaniken, tentorna, labrapportskrivandet, utan jag saknar att vara där på lilla KÖL (Kemiska ÖvningsLaboratoriet) och lyssna på intressanta och konstiga saker som man till slut kanske fattar dagarna innan tentan. Och jag saknar att ta på mig min sönderslitna lab.rock som är smutsad med massa farliga kemikalier (från organ kursen såklart!), och mina otroligt sexiga skyddsglasögon!

Biokemin från gymnasiet ligger bakom mitt val till utbildningen jag läser idag, så jag hoppas att jag inte blir besviken på biokemin på universitets nivån nu. 

" Kursen ger detaljerad kunskap om uppbyggnad och struktur hos de olika biomolekylerna (proteiner, lipider/membraner, kolhydrater och nukleinsyror) , deras funktioner i en levande cell och hur strukturen relaterar till funktionen. Enkel enzymkatalys och principerna för membrantransport behandlas också.

Kursen ger även en detaljerad kunskap om förloppen i de mest centrala allmänt förekommande biokemiska processerna, dvs energiomsättning och informationsöverföring från DNA. Grundläggande reglering behandlas i samband med detta.

Laborationsdelen ger kunskap om de vanligaste biokemiska teknikerna och innefattar såväl studier av enskilda cellulära komponenter (proteiner, enzymer, DNA) som funktionella studier av mer eller mindre intakta biologiska system (fotosyntes och genreglering). "    ( http://www.kemi.su.se/page.php?pid=311&lang=sv )



 ( http://gluefox.com/skap/evol/chemiosm2.gif )


Var kommer ordet nörd ifrån och vem ,när och varför uppstod det? Kan bli ett intressant inlägg, om man har tillräckligt mycket information och fakta , ork och lust att skriva. Dvs. saker som jag inte har just nu , men det kommer...

// Shams


Träning

Om det finns någon människa i världen som är otränad, så är det nog jag. Så nu är det dags att göra något åt saken, därför har jag tittat lite på internet efter gym i närheten. Hittade ett intressant gym i Solna för bra pris för studenter, och så är det frescatihallen som jag har tänkt på länge. Det finns både fördelar och nackdelar med båda:

WestNineFitness ( http://www.westninefitness.se/Forstasida.html )
+ Kostar bara 225 kr / mån för studenter.
+ Priset gäller för gym och andra schemalagda pass såsom yoga och pilates (jag vill verkligen verkligen träna yoga).
- Man kan ta sig dit med buss, men jag tror att det tar lång tid om man vill cykla (har inget SL-kort längre )?
 
Frescatihallen ( http://www.frescatihallen.com/ )
+ Kostar 3000 kr för 15 månader, alltså 200 kr i månaden.
+ Ligger bara några meter bort från Kemiska Övningslaboratoriet vid Stockholms Universitet (där jag pluggar).
-  Man måste binda sig länge för att det ska bli billigt i månaden, annars kan det som högst kosta  570 kr i månaden.
- Det är bara gym, inga andra pass. Det kostar mer om man skaffar sig ett kort för gym och "gruppträning".

Och nu hittade jag ett till gym i lilla Bergshamra, de hade ingen hemsida, så jag ska nog gå dit och titta. Fördelarna där är väl att det ligger så nära mig, annars vet jag inte hur det är där.

Beslutsångest igen. Det bästa är nog att jag tittar på dessa tre och känna efter vilket som passar mig bäst. 

// Shams


Dålig uppdatering

Nu blev det en förtidig avslutning av mitt sommarjobb, och en oplanerad semester i Motala av vissa skäl. Jag måste säga att det har varit riktigt bra att få arbeta inom hemvården i lilla Vallentuna, hade velat fortsätta arbeta men ibland blir det inte som planerat. Just därför måste jag också säga att livet är kort och att från och med nu tänker jag våga  mer. Jag tänker inte sitta och fundera i flera veckor på en sak som jag vill göra men är rädd för konsekvenserna. Jag har alltid varit förvirrad när det gäller många saker och förvirrning är bland det värsta jag vet i mitt liv. Oftas är jag förvirrad mellan de två valen mitt hjärta och mina känslor, och min hjärna vill ta. De senaste gångerna har min hjärna tagit över och nu tänker jag välja efter känslan, för att livet är kort och jag vill inte leva med att ångra beslut. Det är inte alltid man får en andra chans. 

Jag vill be om ursäkt till alla mina kompisar som jag inte har kontaktat , och jag kommer inte kunna träffa er något nu. Hoppas ni förstår.

// Shams

RSS 2.0